Żeberka wieprzowe ze śliwkami (Kuchnia to rzecz wyobraźni, 27)

WP_20151017_007Z żeberek można wyczarować sporo dobrych rzeczy. Na przykład ugotować na nich kapuśniak czy kwaśnicę i potraktować je, pokrojone, jako znakomitą wkładkę. Inną zupę.

„Pobawić się” nimi na grillu, wprzódy marynując. Ugotować. Udusić. Usmażyć. Upiec. Podgotować i upiec. Udusić w kapuście kiszonej. Przykłady można długo wyliczać.

W swoim czasie obejrzałem wiele programów/filmów kulinarnych. Pozazdrościć Anglii, Szkocji, Walii, Irlandii, Belgii, Francji sklepików z mięsem i garmażerką! Już nawet nie chodzi o to, że wszystkiego tu do wyboru od koloru do koloru, bo pod tym względem u nas jest nieźle. Chodzi o sposób prowadzenia sklepu, przygotowanie asortymentu i – przede wszystkim – stosunek do klienta. Spełnia się każde życzenie tego ostatniego. Można rzecz zamówić z wyprzedzeniem, dostawą do domu.WP_20151017_010

 U nas, gdy poprosisz rzeźnika o czynność tak banalną, jak pokrojenie schabu na kotlety z kością (!), niechybnie ty możesz zostać pokrojony. Spróbuj gdzieś kupić szpik już wyjęty z kości lub głupi łój do kołdunów. Sama baranina (na kotlety) czy wołowina (na steki) zrobiła się w Polksce mięsem dla bogaczy… Nieosiągalny jest móżdżek, trudno o bycze jaja.

Stoisz wśród półek i lodówek w markecie, oszałamia cię ilość i pozorna różnorodność towaru, a najbardziej ilość naszprycowanych wodą szynek i wędlin i co? I nic. Kupujesz to, co zwykle, czym jesteś od dawna znudzony.

Poszukaj więc dobrych żeberek. Najbardziej mięsnych.

Wypłucz je solidnie i pokrój na odpowiadające ci kawałki. Ilość składników dowolna, danie można z powodzeniem odgrzewać (także po uprzednim zamrożeniu i spokojnym rozmrożeniu)

Marynata:

Trochę oleju

Trochę miodu rozpuszczonego w wodzie (może być, a nawet lepiej, szklanka miodu pitnego)

50 gram wódki, gdy nie wlewasz miodu pitnego), może być jakiś likier, np. śliwkowy (wtedy trochę więcej)

Pół buteleczki jasnego sosu sojowego

Parę kropel octu jabłkowego

2-3 ząbki czosnku, można więcej

Nieco czosnku suszonego

2 listki bobkowe

4-5 ziarnek ziela angielskiego

Szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki

Dwie szczypty słodkiej papryki, chętnie wędzonej

Szczypta przyprawy do wieprzowiny

Dwie szczypty majeranku

Szczypta mała czombru

Ćwierć łyżeczki  kminku (opcjonalnie)

Jedna ósma łyżeczki kopru włoskiego (opcjonalnie)

Ponadto:

2-3 białe cebule

2 ząbki czosnku

2 paczki polskich śliwek wędzonych lub więcej

Sól (ostrożnie, bo w marynacie był sos sojowy)

Pieprz

 WP_20151018_001

Marynatę dobrze wymieszać. Umieścić w niej na noc, na dobę (w chłodnym miescu), pokrojone kawałki żeberek.

Po zamarynowaniu żeberka obsmażyć na patelni, umieścić w brytfannie. Na tej samej patelni podszklić pokrojoną w talarki cebulę (ewentualnie jeszcze ze dwa ząbki czosnku), na żeberka wsypać suszone śliwki (można więcej niż dwie paczki), dodać zeszkloną cebulę, resztkę marynaty, dosolić, dopieprzyć, podlać wodą (wodą z miodem).

Piec 2 godz.- 2,5 godz. w brytfannie w temp. 180 stopni. 20 minut przed końcem zdjąć pokrywę. Sprawdzać długim patyczkiem miękkość. Żeberka powinny same odchodzić od kości.

Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem, kaszą, ziemniakami, chlebem z sosem powstałym po upieczeniu.

Michał Waliński

24 października 2015 roku

Informacje o Michał Waliński

b. folklorysta, b. belfer, b. organizator, b. redaktor, b. wydawca, b. niemowlę, b. turysta; kochał wiele, kochał wielu, kocha wiele, kocha wielu; czasem świnia, czasem dobry człowiek, czyli świnia, ale dobry człowiek (prawie Gogol); żyje po przygodzie z rakiem (diagnoza lipiec 2009 r.) i konsekwencjami tej przygody; śledzi, analizuje i komentuje obyczajowość współczesnych Polaków; czasem uderza w klawisze filozoficzne, czasem w ironiczne, czasem liryczne, rzadziej epickie; lubi gotować, lubi fotografować; lubi czytać i pisać, lubi kino, filmy i teatr (od dawna za względu na okoliczności tylko w TV); lubi surrealizm w sztuce i w ogóle, a więc i polskość; lubi van Steena, Rembrandta, słomkowy kapelusz damy Rubensa, Schielego, impresjonistów, kobiety w swobodnych pozach w malarstwie Tintoretta; kocha M.; kocha miesięcznik "Odra", czyta regularnie "Politykę" i "Wyborczą"; ulubione radia: Dwójka i radia internetowe z muzyką klasyczną, jazzem, fado, flamenco i piosenkę literacką; lubi radio TOK FM, chociaz po godzinie czuje sie ogłuszony nadmiarem sygnałów dźwiękowych i "głosowych"; wierzy w koincydencję etyki i estetyki oraz królewnę Śnieżkę; ateistyczny agnostyk, może agnostyczny ateista; lubi słuchać
Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktorzy, kuchnia, przepisy kulinarne, żeberka wieprzowe i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s