Obieranie kartofli. Może całość

Obieranie kartofli, cz. I

Mich i kart kadr WP_20140228_006Odpowiednią ilość kartofli (te wpływy niemieckie!) należy dokładnie wymyć, a nawet wyszorować.
Wziąć nożyk do (prawej lub lewej, jak komu wygodnie) ręki.

Ciąg dalszy nastąpi.

Obieranie kartofli, cz. II

Nie spiesząc się, cienko, bardzo cienko obrać wszystkie kartofle.

Jeden kartofel pozostawić w ubranku na wszelki wypadek.
Wszystkie obierki odłożyć do osobnego, bardzo czystego, naczynia.
Obrane kartofle wrzucać do garnka z zimną wodą.
Uważać, żeby woda się nie przelała.
W „międzyczasie” rozpalić ogień w piecu.

Ciąg dalszy nastąpi.

Obieranie kartofli, cz. III

 Obierając kartofle, pomyśl, w którym dniu od zapłodnienia, według Boecjusza, zarodek stawał się człowiekiem, w którym dniu od poczęcia – według św. Tomasza – duszyczka wstępowała w ciałko chłopczyka, a w którym w ciałko dziewczynki, i rozważ, czy to sprawiedliwe.

Przypomnij sobie także, co o zapładnianiu i kobietach pisał św. Augustyn.
Przepłucz zebrane w czystym naczyńku obierki z kartofli bieżącą wodą.

Ciąg dalszy nastąpi.

Obieranie kartofli, cz. IV

Skórki z kartofli raz jeszcze wypłucz pod bieżącą czystą wodą, ugotuj na miękko (nie zapomnij posolić), podlej sosem winegret i zjedz.
Obrane kartofle opłucz jak wyżej i wyrzuć. Ewentualne utrzyj je na papkę i zrób maseczkę na twarz. Przykładaj w okolicach mózgu, jeśli go jeszcze posiadasz.
Nie zaleca się podawania potrawki ze skórek dzieciom do lat trzech. Bachory i tak wolą nutellę.

Ciąg dalszy nastąpi.

 Obieranie kartofli, cz. V i ostatnia, choć nigdy nic nie wiadomo

Pamiętaj, że pozostał Ci jeden wymyty, ale nieobrany kartofel.
Postaw go w dobrze nasłonecznionym miejscu, w razie trudności użyj lampy kwarcowej.
Siądź na przeciwko i wpatruj się w kartofla przez dłuższą chwilę, a być może osiągniesz stan nirwany.
O ile ci się to nie uda, spróbuj przewidzieć, jakie stanowisko zajmie Sejm w kwestii in vitro.

A nade wszystko – nie gardź zwykłym ziemniakiem.
Bywa, że ziemniak jest lepszy od człowieka.

Ciąg dalszy być może nastąpi.

Michał Waliński

powtórka z października 2010 r.

Reklamy

Informacje o Michał Waliński

b. folklorysta, b. belfer, b. organizator, b. redaktor, b. wydawca, b. niemowlę, b. turysta; kochał wiele, kochał wielu, kocha wiele, kocha wielu; czasem świnia, czasem dobry człowiek, czyli świnia, ale dobry człowiek (prawie Gogol); żyje po przygodzie z rakiem (diagnoza lipiec 2009 r.) i konsekwencjami tej przygody; śledzi, analizuje i komentuje obyczajowość współczesnych Polaków; czasem uderza w klawisze filozoficzne, czasem w ironiczne, czasem liryczne, rzadziej epickie; lubi gotować, lubi fotografować; lubi czytać i pisać, lubi kino, filmy i teatr (od dawna za względu na okoliczności tylko w TV); lubi surrealizm w sztuce i w ogóle, a więc i polskość; lubi van Steena, Rembrandta, słomkowy kapelusz damy Rubensa, Schielego, impresjonistów, kobiety w swobodnych pozach w malarstwie Tintoretta; kocha M.; kocha miesięcznik "Odra", czyta regularnie "Politykę" i "Wyborczą"; ulubione radia: Dwójka i radia internetowe z muzyką klasyczną, jazzem, fado, flamenco i piosenkę literacką; lubi radio TOK FM, chociaz po godzinie czuje sie ogłuszony nadmiarem sygnałów dźwiękowych i "głosowych"; wierzy w koincydencję etyki i estetyki oraz królewnę Śnieżkę; ateistyczny agnostyk, może agnostyczny ateista; lubi słuchać
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Obieranie kartofli. Może całość

  1. Pingback: Człowiek zredukowany w zredukowanym świecie (Instrukcja obsługi chorego na raka. Cz. III – 4) | Quasi-imponderabilia in statu nascendi. "Silva rerum" Michała Walińskiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s