Chrzan Babuni

Nasza Babunia mieszka sama w uroczym domku z dużym ogrodem i sadem. Ogród naszej Babuni tonie w kwiatach, w warzywniku rosną dorodne warzywa, drzewa w sadzie pięknie kwitną wiosną, a jesienią uginają się pod ciężarem owoców.

Nasza Babunia hoduje kilka kurek, gąsek, ma pieska i dwa kotki. Wszystką gadzinę trzyma z myślą o swoich wnuczętach, którym nieba by przychyliła. …


Najmilej jest posiedzieć w kuchni u Babuni. W czajniku na piecu opalanym drzewem wrze woda, Babunia robi pyszne herbatki, które podaje z pysznymi konfiturkami i pysznymi ciasteczkami upieczonymi w piekarniku. Na ścianach w kuchni u Babuni wiszą kolorowe makatki z różnymi ciekawymi napisami, np. „Czysta woda zdrowia doda” „Kto mleczko pije, długo pożyje”. Kotki rozkosznie mruczą, piesek figluje pod stołem. Kurki znoszą świeże jajeczka, a gąski gęgają.

Nasza Babunia ma czerstwą, rumianą i zawsze pogodną twarz, chyba że akurat strzyka ją w kościach. Kocha swoje wnuczęta, a wnuczęta kochają Babunię. Do naszej Babuni zawsze można się z ufnością przytulić, w razie nieszczęścia nasza Babunia ma pod ręką napar z własnoręcznie zebranych ziółek, bajkę mądrą opowie, kołysanką uśpi.

Jak każda Babunia, nasza Babunia ma swoje słodkie tajemnice. Zdarzyło się, że przy pomocy strychniny nasza Babunia wyekspediowała do Krainy Cieni trzech swoich mężów. Nasza Babunia lubi czasem pofiglować. Pierwszemu małżonkowi podawała truciznę w ulubionych przez niego Gołąbkach Babuni, drugiemu w Gulaszu Babuni, a trzeciego raczyła przez kilka miesięcy przepysznym Smalczykiem Babuni. Dwóch zięciów nasza Babunia ustrzeliła z gwintówki, która została po pierwszym nieboszczyku. Jednego zakopała pod dorodną jabłonią w sadzie, drugiego pod gruszą.

Tak się rozochociła ta nasza Babunia, że zaczęła figlować na skalę globalną. W każdym sklepiku i markecie możemy nabyć słoiczek Chrzanu Babuni.

Skład Chrzanu Babuni:
Korzeń chrzanu. Woda. Cukier. Olej roślinny. Sól. Mleko w proszku odtłuszczone. Regulator kwasowości – kwas cytrynowy. Pirosiarczan sodu. Dwutlenek siarki.

Prawdziwy chrzan, w którym jest dużo chrzanu w chrzanie, Babunia podaje swoim wnuczętom do uwędzonej w domowej wędzarni szyneczki. Wnuczęta mają dużo uciechy, bo prawdziwy chrzan przyjemnie wierci w noskach, wszyscy kichają i jest dużo śmiechu.

Informacje o Michał Waliński

b. folklorysta, b. belfer, b. organizator, b. redaktor, b. wydawca, b. niemowlę, b. turysta; kochał wiele, kochał wielu, kocha wiele, kocha wielu; czasem świnia, czasem dobry człowiek, czyli świnia, ale dobry człowiek (prawie Gogol); żyje po przygodzie z rakiem (diagnoza lipiec 2009 r.) i konsekwencjami tej przygody; śledzi, analizuje i komentuje obyczajowość współczesnych Polaków; czasem uderza w klawisze filozoficzne, czasem w ironiczne, czasem liryczne, rzadziej epickie; lubi gotować, lubi fotografować; lubi czytać i pisać, lubi kino, filmy i teatr (od dawna za względu na okoliczności tylko w TV); lubi surrealizm w sztuce i w ogóle, a więc i polskość; lubi van Steena, Rembrandta, słomkowy kapelusz damy Rubensa, Schielego, impresjonistów, kobiety w swobodnych pozach w malarstwie Tintoretta; kocha M.; kocha miesięcznik "Odra", czyta regularnie "Politykę" i "Wyborczą"; ulubione radia: Dwójka i radia internetowe z muzyką klasyczną, jazzem, fado, flamenco i piosenkę literacką; lubi radio TOK FM, chociaz po godzinie czuje sie ogłuszony nadmiarem sygnałów dźwiękowych i "głosowych"; wierzy w koincydencję etyki i estetyki oraz królewnę Śnieżkę; ateistyczny agnostyk, może agnostyczny ateista; lubi słuchać
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s